button_wroc.png

Poznaj składniki aktywne

Aqua (Woda)

 

Woda jest podstawowym składnikiem emulsji kosmetycznej, czyli kremu. Pełni funkcję rozpuszczalnika.

 

Biały ryż (Hydrolyzed Rice Bran Protein)

Zawiera tzw. NNKT – Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, inaczej nazywane też kwasami egzogennymi, które pomagają w walce z chorobami skóry i jej suchością. Ponadto, ryż ma działanie oczyszczające i regenerujące skórę. Ze względu na dużą zawartość witamin, ryż odżywia nasz organizm i korzystnie wpływa na układ nerwowy. Spożywanie ryżu pomaga w walce z nadwagą – zawiera on bowiem sporą porcję błonnika i białka.

 

Czarny ryż (Oryza Sativa (Rice) Powder)

Posiada wysoką zawartość składników mineralnych i, podobnie jak większość odmian ryżu, dostarcza ważnych dla zdrowia aminokwasów. Czarny ryż jest bogaty w wartości odżywcze, zawiera 18 aminokwasów, żelazo, cynk, miedź, karoten oraz kilka ważnych witamin. Ziarno ryżu czarnego ma więcej błonnika i witaminy E niż ziarno ryżu białego. Jest cennym składnikiem hamującym stany zapalne i reakcje alergiczne.

 

Fasola Mung (Phaseolus Radiatus Meristem Cell Culture Extract)

Znana w Polsce pod nazwą "fasola złota" jest powszechnie używana w potrawach z Azji, głównie w formie pożywnych kiełków. Ma ona również zastosowanie lecznicze, jest bogata w witaminy A, B, E oraz C. W medycynie chińskiej, ceniona jest za swoje oczyszczające organizm właściwości. Używana w zwalczaniu reumatyzmu, wysokiego poziomu niezdrowego cholesterolu oraz dla ochrony układu nerwowego. Jej detoksykujące i "chłodzące" właściwości są bardzo przydatne dla osób borykających się z problemami skórnymi takimi, jak trądzik, stany zapalne, pozatykane pory, małe rany, które nie chcą się goić, itp. Zawarta w niej witamina C pomaga rozjaśnić blizny potrądzikowe i przebarwienia.

 

Smocza krew – pozyskiwana z Croton lechleri – drzewa występującego na obszarze Ameryki Południowej. Jego wysokość dochodzi nawet do 20 m. Należy do gatunku tzw. pionierów. Występuje w miejscach wolnych od konkurencji innych roślin. W zniszczonych lasach to jedno z pierwszych drzew, które odradza się dzięki zdolnościom regeneracyjnym swoich soków. Charakteryzuje się szarą korą, z której po nacięciu wydobywa się gęsta ciecz o intensywnie czerwonej barwie, stąd nazwa rośliny smocza krew. Pozyskiwany z niej ekstrakt znany jest jako sok smocza krew. Na rynku kosmetycznym ten stosunkowo nowy składnik okazuje się być bardzo cennym surowcem, ze względu na szereg jego właściwości regenerujących i antyoksydacyjnych. Sok smocza krew składa się z: alkaloidów o działaniu przeciwzapalnym, ułatwia gojenie się ran, owrzodzeń.

Składowymi smoczej krwi są dimetylocedruzyna – o działaniu przeciwzapalnym i regeneracyjnym, ochronne polifenole, proantocyjanidyny – o silnym działaniu antyoksydacyjnym oraz diterpeny – o działaniu przeciwzapalnym i antybakteryjnym.

 

Montmorillonite (Montmorillonit)

 

Minerał z grupy krzemianów, bogaty nie tylko w krzem, ale i w magnez, selen, mangan i inne minerały. Składnik glinek kosmetycznych. Charakteryzuje się wysoką zdolnością do remineralizacji skóry. Wspomaga usuwanie zanieczyszczeń, poprawia mikrokrążenie.

 

Illite (Illit)

 

Minerał z grupy krzemianów należący do minerałów ilastych, bogaty nie tylko w krzem, ale i w magnez, wapń, potas, fosfor i inne minerały. Składnik glinek kosmetycznych. Charakteryzuje się wysoką zdolnością do remineralizacji skóry. Wspomaga usuwanie zanieczyszczeń, poprawia mikrokrążenie. Działa dezynfekująco, łagodząco, charakteryzuje się wysokimi właściwościami absorpcyjnymi. Nie zatyka porów.

 

Propanediol (Propanediol)

 

Propanediol jest pozyskiwany z kukurydzy. Pełni funkcję naturalnej substancji nawilżającej, łączącej fazy emulsji, poprawia jej konsystencję. Jest doskonałym nośnikiem substancji aktywnych i naturalną substancją stabilizującą. Surowiec z certyfikatem Ecocert.

 

Avena Sativa Kernel Flour (Mączka owsiana)

 

Mączka owsiana jest naturalnym przeciwutleniaczem (antyoksydantem), spowalnia procesy egzogennego starzenia się skóry, wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Działa przeciwzapalnie i łagodzi podrażnienia. Nadaje kosmetykom przyjemną, jedwabistą strukturę. Surowiec z certyfikatem Ecocert.

 

Diatomaceous Earth (Ziemia okrzemkowa)

 

Rodzaj skały osadowej uformowanej głównie ze ścian komórkowych okrzemek. Charakteryzuje się dużą zawartością krzemionki i wysoką porowatością. Wspomaga oczyszczanie i detoksykację organizmu, jest też doskonałym źródłem krzemu, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania wielu organów, w tym skóry.

 

Bambusa Arundinacea Stem Extract (Puder bambusowy)

 

Pozyskiwany z bambusa, bogaty w krzemionkę. Posiada wysokie właściwości matujące, absorbuje nadmiar sebum. Wygładza skórę, łagodzi, działa antybakteryjnie.

 

Argania Spinosa Kernel Oil (Olej arganowy)

 

Olej pozyskiwany z owoców arganii żelaznej. Zawiera bardzo dużo witaminy E i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne i nawilżające. Spowalnia procesy starzenia, wygładza zmarszczki, uelastycznia i regeneruje skórę.

 

Caprylic/Capric Triglyceride (Trójgliceryd kaprylowo-kaprynowy)

 

Emolient. Substancja pozyskiwana z oleju kokosowego. Tworzy na skórze warstwę ochronną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z jej powierzchni. Zmiękcza i wygładza. Dodatkowo, poprawia konsystencję kosmetyku i poślizg przy aplikacji. Surowiec z certyfikatem Ecocert.

 

Citrus Limon Peel Extract (Ekstrakt ze skórki cytryny)

 

Wyciąg ze skórki cytryny, bogaty w witaminy C, A, B i PP oraz kwasy organiczne. Wykazuje działanie antybiotyczne, dezynfekuje. Działa ściągająco i poprawia mikrokrążenie.

 

Citrus Aurantifolia Peel Extract (Ekstrakt ze skórki limonki)

Doskonale sprawdza się w przypadku cery tłustej i trądzikowej. Normalizuje wydzielanie sebum i wspomaga złuszczanie naskórka. Działa oczyszczająco i antybakteryjnie, ściąga nadmiernie rozszerzone ujścia gruczołów łojowych.

 

Camellia Sinensis Leaf Extract (Ekstrakt z herbaty chińskiej)

 

Ekstrakt z liści zielonej herbaty. Bogaty w garbniki, alkaloidy, witaminy i sole mineralne. Wykazuje silne działanie przeciwutleniające, zwalczając wolne rodniki, przyczyniające się do przedwczesnego starzenia i niszczenia skóry. Wspomaga regenerację i naprawę już zaistniałych zniszczeń skóry, hamuje rozwój stanów zapalnych, zmniejsza podrażnienia i zaczerwienienia.

 

Rosa Damascena Flower Extract (Ekstrakt z róży damasceńskiej)

 

Ekstrakt pozyskiwany z kwiatów róży damasceńskiej. Ma właściwości gojące, łagodzące i antyseptyczne. Poprawia nawilżenie skóry i wzmacnia naczynia krwionośne. Ujędrnia i wygładza cerę dojrzałą.

 

Citrus Aurantium Bergamia Fruit Extract (Ekstrakt z pomarańczy bergamota)

 

Ekstrakt z owoców pomarańczy Bergamota. Uspokaja i relaksuje. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwzmarszczkowe i odżywcze. Działa bakteriobójczo. Uszczelnia ścianki naczyń włosowatych.

 

Jasminum Officinale Flower/Leaf Extract (Ekstrakt z jaśminu)

 

Ekstrakt z jaśminu lekarskiego (dzielżamin lekarski). Relaksuje i odpręża. Działa antyseptycznie, antybakteryjnie, łagodząco i przeciwzapalnie. Regeneruje naskórek, działa przeciwzmarszczkowo - wzmacnia włókna kolagenowe i poprawia strukturę skóry. Wykazuje właściwości zmiękczające i odżywcze. Uszczelnia barierę lipidową i nawilża - nie tylko naskórek, ale i głębsze warstwy skóry właściwej.

 

Citrus Aurantium Dulcis Peel Extract (Ekstrakt ze skórki pomarańczy) 

Ekstrakt pozyskiwany ze skórki słodkiej pomarańczy. Działa antyoksydacyjnie, odżywia, rewitalizuje i stymuluje regenerację skóry. Rozjaśnia przebarwienia. W przypadku zmian trądzikowych wspomaga leczenie stanów zapalnych. Działa ściągająco.

 

Lavandula Angustifolia Flower/Leaf/Stem Extract (Ekstrakt z lawendy)

 

Ekstrakt z kwiatów i liści lawendy wąskolistnej. Wyciąg z kwiatów lawendy, bogaty w olejek eteryczny, korzystnie wpływa na ukrwienie i przepływ limfy, łagodzi podrażnienia i stany zapalne, przyspiesza regenerację naskórka, a także częściowo chroni skórę przed bakteriami i grzybami. Działa odmładzająco na skórę i zmniejsza zmarszczki. Polecany do każdego rodzaju skóry, a szczególnie do skóry zniszczonej.

 

Pyrus Malus Fruit Extract (Ekstrakt z jabłek)

 

Ekstrakt z owoców jabłoni. Dzięki zawartości organicznych kwasów owocowych, wspomaga proces złuszczania i odbudowy naskórka. Flawonoidy, antocyjany i witamina C działają przeciwrodnikowo i odmładzająco. Ekstrakt łagodzi podrażnienia wywołane promieniowaniem słonecznym. Wzmacnia włókna kolagenowe, nawilża oraz wygładza skórę.

 

Salvia Officinalis Leaf Extract (Ekstrakt z szałwii)

 

Ekstrakt z szałwii lekarskiej, bogatej w liczne związki czynne. Dzięki nim wykazuje wielokierunkowe działanie, m.in. przeciwzapalne, antyoksydacyjne, uszczelniające i wzmacniające ściany naczyń krwionośnych.

 

Tocopherol  (Tokoferol)

 

Witamina E. Naturalny, silny antyoksydant. Działa przeciwstarzeniowo, nawilżająco i przeciwzapalnie. Poprawia mikrocyrkulację.

 

Coffea Arabica Leaf/Seed Extract (Ekstrakt z kawy arabskiej)

 

Ekstrakt z kawy arabskiej. Dzięki zawartości kofeiny, pobudza mikrokrążenie i zwiększa natlenienie komórek skóry. Wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Ma właściwości przeciwutleniające.

 

Helianthus Annuus Seed Oil (Olej słonecznikowy)

               

Olej z nasion słonecznika. Bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (fosfolipidy), karoten i witaminę E. Ma działanie przeciwrodnikowe i przeciwzapalne. Zapobiega utracie wody przez naskórek. Wygładza, wzmacnia i regeneruje skórę. Jest niekomedogenny (nie zatyka porów).

 

Citric Acid (Kwas cytrynowy)

 

Pozyskiwany z roślin, działa ochronnie na zawarte w kosmetyku antyoksydanty. Zabezpiecza też przed rozwojem mikroorganizmów, zapewnia stabilność. Regulator pH.

 

Amyl Cinnamal  (Aldehyd amylocynamonowy)

 

Jeden ze związków odpowiedzialnych za zapach kosmetyku, pochodzenia roślinnego.

 

Citral (Cytral)

 

Jeden ze związków występujących w olejkach eterycznych roślin.

 

Linalool (Linalol)

 

Jeden ze związków występujących w olejkach eterycznych roślin.

 

Ylang-Ylang (Cananga Odorata Flower Extract)

Destylat z jagodlinu wonnego, otrzymywany z kwiatów tropikalnego drzewa Cananga Odorata, zwanego także ylang-ylang. Woda z jagodlinu ma właściwości relaksujące, rozluźniające i uspokajające. Dobrze pielęgnuje każdy rodzaj skóry i włosów, szczególnie polecany jest dla skóry podrażnionej i szorstkiej. Działa tonizująco. Przywraca naturalne pH skóry. Ekstrakt ten cechuje egzotyczny, kwiatowy zapach.

 

Copyright by Clarena © 2018. All rights reserved.