button_wroc.png

Ciasteczka jaglano-owsiane

Ciasteczka jaglano-owsiane

Przepis na ok. 30 małych ciasteczek.

 

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, a blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania jednolitej masy, formujemy z niej  kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce, następnie rozpłaszczamy je dłonią.
  3. Ciasteczka pieczemy 15-20 minut.
  4. Studzimy na kratce, polewamy czekoladą i ozdabiamy sezamem oraz orzechami.
Ciasteczka jaglano-owsiane

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (może być z poprzedniego dnia)
  • ½ szklanki płatków jaglanych
  • ½ szklanki bezglutenowych płatków owsianych
  • 250 g ulubionego masła orzechowego lub masła z pestek słonecznika
  • banan
  • 100 ml syropu klonowego
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli

 

Do ozdobienia i posypania ciasteczek: 1 gorzka czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej z 1 łyżeczką oleju kokosowego, łyżka sezamu niełuskanego, łyżka sezamu czarnego, 2 łyżki posiekanych orzechów.

Autor

line.png

Edyta Skorupska

Copyright by Clarena © 2017. All rights reserved.