button_wroc.png

Cudowna moc orzechów

 

 

glinka

 

Makadamia to wiecznie zielone drzewo o skórzastych, wąskich i całobrzegich lub ząbkowanych liściach. Dziko występuje głównie w Australii, ale obecnie hoduje się je również na Hawajach, Kostaryce, Brazylii czy Zimbabwe. Uprawiane jest głównie dla smacznych orzechów, które składają się aż w 77% z tłuszczów. Dodatkowo zawierają witaminę A, witaminy z grupy B, fenole, lecytynę i składniki mineralne.

 

Sekretem skuteczności oleju makadamia jest skład bliski budowie ludzkich komórek. Oprócz kwasów tłuszczowych, zawiera bowiem również od 16% do 24% kwasu oleopalmitynowego dawniej pozyskiwanego z wielorybów.  W celu ochrony tych ssaków odstępuje się tych praktyk, zastępując jego uzyskanie z makadamii.  Ten właśnie kwas oleopalmitynowy występuje naturalnie w ludzkiej skórze, zapewniając młody i zdrowy jej wygląd. Kwas ten utrzymuje nawilżenie i elastyczność skóry, poprawiając jej kondycję. Gdy wraz z upływem lat ilość kwasu oleopalmitynowego maleje, jego niedobór można uzupełnić stosując właśnie olej z makadamii.

 

Olej makadamia wykorzystywany jest do pielęgnacji skóry suchej i wrażliwej. Ponadto likwiduje zaczerwienienia i podrażnienia. Stosowany jest w preparatach do skóry starzejącej się gdyż spowalnia procesy starzenia się komórek, nadaje skórze sprężystość i działa przeciwzmarszczkowo. Jest bezpieczny dla skóry delikatnej i wrażliwej, wykazując wysoką biozgodność. Olej makadamia wspomaga również walkę z cellulitem i rozstępami i można go stosować także w czasie ciąży. Ze względu na właściwości lecznicze stosowany jest w przypadku blizn, oparzeń i drobnych ran. Jest hypoalergiczny, więc być stosowany również u dzieci i niemowląt.

 

Olej z makadamii stosowany jest głównie zewnętrznie, jednak należy pamiętać, że orzechy makadamia są jadalne i uważane za jedne z najsłodszych na świecie. Olej z nich doskonale podkreśla smak potraw swą lekką słodyczą. Świetnie sprawdza się zarówno w sałatkach, jak i na ciepło.

Copyright by Clarena © 2017. All rights reserved.