button_wroc.png

Lecznicze zioło - szałwia

 

 

 

Szałwię lekarską można śmiało nazwać cudownym ziołem. W czasach starożytnych uważana była za roślinę magiczną, leczącą wiele chorób. Dziś wiemy, czemu szałwia zawdzięcza swoje niezwykłe właściwości. W jej miękkich, pokrytych srebrzystym meszkiem liściach kryje się ogromne bogactwo związków biologicznie czynnych: olejków eterycznych, witamin, minerałów, flawonoidów i innych. Dzięki temu można ją wykorzystywać na wiele sposobów.

 

Zastosowana na skórę poprawia jej kondycję, opóźnia procesy starzenia i regeneruje. Bardzo dobrze sprawdzi się u osób z cerą trądzikową, ponieważ wspomaga leczenie wyprysków. Działanie przeciwzapalne sprawdza się w przypadku otarć, ran i podrażnień. Szałwię można wykorzystać do odżywienia skóry głowy i poprawy krążenia w jej obrębie, a dzięki temu przyspieszyć porost włosów, opóźnić siwienie i łysienie. Przy problemach z nadpotliwością stóp i rąk pomocne będą kąpiele w naparze z szałwii.

 

Prawdziwie lecznicze właściwości szałwia wykazuje po zastosowaniu wewnętrznie. Picie naparu z szałwii przynosi ulgę w rozmaitych problemach ze strony układu pokarmowego: wzdęciach, biegunkach, nudnościach, stanach zapalnych śluzówki, a także w przypadku niewielkich krwawień. Osoby cierpiące na cukrzycę - zwłaszcza o lekkim przebiegu - może zainteresować fakt, że nieznacznie obniża poziom cukru we krwi.  Płukanie jamy ustnej pomoże wyleczyć stany zapalne dziąseł i gardła. Szałwia wpływa korzystnie na pracę mózgu i pamięć. Jest zalecana kobietom miesiączkującym i w okresie menopauzy, ze względu na zawartość fitoestrogenów, które łagodzą bolesność, obfitość krwawień, a w czasie przekwitania załagadzają uderzenia gorąca i nocne poty.

 

Szałwia jest też cenioną przyprawą, używaną najczęściej do mięs, sosów, zup. Pasuje też do fasoli, kapusty czy pomidorów. Należy z nią jednak uważać. Ze względu na gorzkawy smak, zbyt duża ilość może skutecznie zepsuć potrawę.

Copyright by Clarena © 2017. All rights reserved.