button_wroc.png

Płynne złoto Maroka

 

Olej arganowy bardzo często określany jest płynnym złotem. Nazywany jest tak, ponieważ jego wydobycie jest trudne oraz bardzo kosztowne. Drzewo arganowe jest endemitem, który naturalnie występuje tylko w jednym regionie na świecie – w południowym Maroku. Produkcja oleju arganowego przebiega zgodnie z tradycyjnymi metodami, a do uzyskania 1 litru oleju potrzeba aż 30 kg owoców, czyli rocznego plonu z kilku drzew!
Najpopularniejszym sposobem wykorzystania oleju arganowego jest stosowanie go na skórę – samodzielnie lub jako dodatku do kosmetyków. W tym celu używa się zimnotłoczonego, nierafinowanego oleju ze świeżych nasion. Ma silne właściwości przeciwutleniające oraz skutecznie zwalcza wolne rodniki, dlatego jest idealny do cery dojrzałej. Świetnie sprawdzi się także w pielęgnacji cery suchej, ponieważ nawilży ją i zabezpieczy przed ucieczką wody z naskórka. Olej arganowy bardzo dobrze reguluje pracę gruczołów łojowych, dlatego nie powinny się go bać również osoby ze skłonnością do przetłuszczania się skóry. Świetnie sprawdzi się również w pielęgnacji włosów. Wcierany bezpośrednio w skórę głowy działa pomocniczo w leczeniu łupieżu oraz wzmacnia cebulki włosowe. Aplikowany na końcówki włosów zapobiega rozdwajaniu, wygładza oraz odbudowuje.
Olej arganowy można stosować także wewnętrznie, jako źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych - omega-9, omega-3 i omega-6. Pomagają one w obniżeniu poziomu tzw. złego cholesterolu oraz korzystnie wpływają na pracę układu krążenia. Zapobiegają również powstawaniu stanów zapalnych i wspomagają pracę wątroby, nerek i mózgu. Zawarta w oleju arganowym witamina E to doskonały przeciwutleniacz, który zabezpiecza organizm przed działaniem wolnych rodników. W 100 ml oleju znajduje się jej aż 6 mg, czyli około 50 % dziennego zapotrzebowania!
Dla ludności zamieszkujących obszar występowania arganii żelaznej, olej arganowy to przede wszystkim artykuł spożywczy. Także my możemy stosować go w kuchni, ale olej przeznaczony do gotowania jest pozyskiwany nieco inaczej niż ten do celów kosmetycznych – powstaje z prażonych orzechów i ma nieco mniejsze właściwości zdrowotne. Ma ciemnozłoty kolor, charakterystyczny orzechowy smak i aromat z orientalną nutą. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, marynat czy sosów i jest bardzo ceniony przez szefów kuchni z całego świata.

Copyright by Clarena © 2017. All rights reserved.