button_wroc.png

Roślina najbogatsza w witaminy

Roślina najbogatsza w witaminy

Rokitnik zwyczajny Hippophae rhamnoides to krzew z rodziny oliwnikowatych. Bywa nazywany rosyjskim ananasem, czy też koralowcem lub cierniem morskim. Charakterystyczną częścią tej rośliny są jej owoce – kuleczki o intensywnym, pomarańczowym kolorze. Są jadalne, mięsiste, kwaskowe w smaku. Rokitnik jest jedną z tych rzadkich roślin, których liście i owoce zawierają praktycznie wszystkie występujące w naturze witaminy. Owoce rokitnika posiadają jedne z najcenniejszych składników mineralnych i witamin, dlatego warto poznać ich wartości odżywcze i lecznicze.

 

Dobroczynne działanie rokitnika znane jest medycynie od wieków. Jego zdrowotna wartość była doceniana w medycynie chińskiej przynajmniej od czasów Dynastii Tang, tj. od ponad 1000 lat.  Stosowano go w celu zapobieżenia i leczenia rozmaitych dolegliwości - astmy, chorób skóry, wrzodów żołądka i schorzeń płuc. Współcześnie wiemy, że rokitnik ma właściwości antyoksydacyjne, immunomodulujące, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwstresowe, przeciwnowotworowe, hepatoochronne, naprawcze i ochraniające przed promieniowaniem słonecznym. W przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym wykorzystuje się korę, liście, owoce i nasiona. 

Rokitnik - Roślina - Clarena Naturalis

Najnowsze badania potwierdzają, że preparaty z rokitnikiem, stosowane na skórę, wspomagają leczenie ran, oparzeń, odmrożeń, nadżerek, owrzodzeń i innych uszkodzeń. Znajdują też szerokie zastosowanie w dermatologii, np. w leczeniu blizn, egzemy, czy też trądziku różowatego. Rokitnik opóźnia procesy starzenia tkanek, zwiększa syntezę kolagenu i wspomaga tworzenie się nowych naczyń krwionośnych. Działa przeciwzapalnie na skórę. Chroni błony komórkowe i wzmacnia regenerację komórek. Rokitnik w kosmetykach pełni też rolę naturalnego blokera promieni UVA i UVB.

 

Warto wiedzieć, że kremy z rokitnikiem mają żółtawy odcień. Jednak po otwarciu opakowania i długotrwałym stosowaniu tracą one swój kolor. Jest to naturalny proces utleniania się i nie pogarsza on właściwości kremu.

 

Niezwykłe, szerokie działanie owoców rokitnika wynika z unikalnej kompozycji składników aktywnych. Zastosowanie oleju rokitnikowego w pielęgnacji skóry powoduje zwiększenie jej nawilżenia i elastyczności, wspomaga regenerację, przeciwdziała stanom zapalnym, łagodzi i pielęgnuje. Rewelacyjne efekty przynosi jego stosowanie w przypadku przesuszonej i podrażnionej cery, a także naczyniowej oraz atopowej. Będzie on idealnym panaceum dla osób ze skórą wrażliwą. 

Copyright by Clarena © 2017. All rights reserved.