button_wroc.png

Najcenniejszy kwiat na świecie

 

 

Róża damasceńska - Clarena Naturalis

 

Róża damasceńska to krzew będący gatunkiem mieszańcowym. Oznacza to, że pochodzi od kilku innych gatunków róż. Wyróżniamy dwie główne odmiany: letnią, która kwitnie raz do roku i jesienną, która powtarza kwitnienie. Ponieważ nie są znane dokładnie jej korzenie, ciężko określić skąd i kiedy przywędrowała do Europy, choć jej ojczyzna leży prawdopodobnie na terenie Azji Mniejszej. Istnieją jednak ślady pokazujące, że róża damasceńska znana jest hodowcom od dawien dawna. Od wieków jest też ceniona jako źródło przepięknego, intensywnego zapachu, ozdobnych kwiatów oraz właściwości zdrowotnych.

 


Kwiaty, płatki oraz owoce róży damasceńskiej są niezwykle bogate w związki biologicznie czynne: terpeny, glikozydy, flawonoidy, antocyjany, kwasy karboksylowe, witaminę C. W olejku stwierdzono ponad 95 składników. Medyczne właściwości róży związane są m.in. z obfitością związków fenolowych.

 


Jako surowiec kosmetyczny i perfumeryjny, róża damasceńska wykorzystywana jest na dwa sposoby – jako hydrolat i olejek. Oba powstają w procesie destylacji. Aby uzyskać 1 kg destylatu – olejku eterycznego – należy użyć 3 ton płatków róży, które zbiera się o określonej porze dnia. Z tego powodu olejek różany należy do najdroższych na świecie. Hydrolat jest wodą podestylacyjną zwaną wodą kwiatową. Znajdują się w niej składniki rozpuszczalne w wodzie oraz niewielkie ilości olejku eterycznego.

 


Tradycyjne, terapeutyczne wykorzystanie róży damasceńskiej obejmowało leczenie bólów brzucha i klatki piersiowej, problemów z menstruacją i trawieniem, a także wzmacnianie serca, poprawę stanu skóry oraz niwelowanie stanów zapalnych. Terapię olejkiem różanym stosowano do zwalczania depresji, stresu i napięcia. Współczesne badania naukowe potwierdzają wiele z tych działań, m.in. wpływ róży damasceńskiej na ośrodkowy układ nerwowy, regulację poziomu cukru, zwalczanie wolnych rodników. Z punktu widzenia oddziaływania na skórę, istotne jest działanie przeciwzapalne, łagodzące, nawilżające, antybakteryjne oraz anti-aging, które wykazuje ekstrakt z tejże rośliny. Hydrolat polecany jest szczególnie w przypadku cery suchej, wrażliwej, dojrzałej i podrażnionej, a ze względu na swoje właściwości antybakteryjne, także dla tłustej i trądzikowej.

 


Hydrolat znalazł też inne niż medyczno-kosmetyczne zastosowanie. Na Bliskim Wschodzie wykorzystywany jest podczas uroczystości religijnych, zwłaszcza w meczetach podczas ceremonii żałobnych, aby uspokoić i odprężyć zgromadzonych ludzi. Świątynia w Mekce jest corocznie przemywana specjalną wodą różaną. Hydrolat z powodzeniem wykorzystuje się także w kuchni. Może być dodawany do deserów, wypieków, sprawdzi się jako dodatek do herbaty czy koktajlu. Trzeba tylko uważać, aby wybrać produkt naturalny, a nie będący efektem zmieszania syntetycznego olejku z wodą.

Copyright by Clarena © 2017. All rights reserved.