button_wroc.png

Szafran

Szafran znany jest przede wszystkim jako bardzo droga i luksusowa przyprawa. Od wieków jest jednak stosowany w tradycyjnej kuchni śródziemnomorskiej czy hinduskiej, wykorzystywane są też jego właściwości lecznicze oraz barwiące. Szafran to nic innego jak wysuszone znamiona słupków szafranu uprawnego Crocus sativus. Cena wynika z tego, że aby uzyskać 1 kg przyprawy, konieczne jest ręczne zebranie, w określonych warunkach, ok. 150 tysięcy kwiatów.

 

Historycznie szafran stosowany był na bardzo rozmaite dolegliwości. Uważano, że jest pomocny nawet w przypadku chorób takich jak ospa prawdziwa. Współczesne badania naukowe pokazują, że nasi przodkowie nie mylili się tak bardzo uważając go za roślinę o wspaniałych właściwościach zdrowotnych. Wynikają one ze związków zawartych w szafranie – olejków eterycznych, karotenoidów, minerałów, witamin. Karotenoidy są silnymi przeciwutleniaczami. Zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie stanów zapalnych, procesy starzenia, a także za udział w tworzeniu komórek rakowych. Okazuje się, że szafran ma duży potencjał przeciwnowotworowy. Może zarówno zapobiegać, jak i wspomagać walkę z rakiem.

 

Szafran może też być wykorzystany jako alternatywa chemicznych leków antydepresyjnych. Doskonale poprawia nastrój, podwyższając poziom serotoniny i dopaminy, jednoczenie nie obniżając sprawności psychoruchowej. Zmniejsza napięcie mięśni, uspokaja drżenie, a także wpływa pozytywnie na koncentrację i zapamiętywanie.

 

Bogaty skład szafranu sprawdza się doskonale także w pielęgnacji skóry. Karotenoidy spowalniają procesy starzenia oraz wyrównują koloryt skóry. Szafran rozjaśnia i dodaje blasku. Udowodniono, że wspomaga walkę z przebarwieniami oraz podnosi poziom nawilżenia skóry. Działa także antybakteryjnie. Zastosowanie go na skórę sprawia, że jest ona lepiej odżywiona, wygładzona i bardziej promienna. 

Copyright by Clarena © 2017. All rights reserved.