button_wroc.png

Zdrowy cukier brzozowy 

 

 

Ksylitol, popularnie zwany cukrem brzozowym, jest to substancja chemicznie niebędąca cukrem. Należy on do alkoholi polihydroksylowych, ale wywodzi się od sacharydów, ma słodki smak i z wyglądu przypomina kryształki zwykłego cukru. Pierwotnym, ale nadal często wykorzystywanym źródłem ksylitolu jest drewno brzozy, choć można go spotkać także w innych roślinach. Co ciekawe, nawet ludzki organizm wytwarza go w niewielkich ilościach w procesach metabolicznych.

 

Cukier brzozowy znany jest przede wszystkim ze swych dietetycznych właściwości. Świetnie sprawdza się w kuchni jako zamiennik dla tradycyjnego cukru. Jest równie słodki i nie zmieniający smaku potrawy, nadaje się niemal do każdego rodzaju jedzenia. Jednocześnie nie powoduje negatywnych skutków dla organizmu, z którymi spotykamy się, gdy spożywamy tradycyjne słodkości. Pomimo podobieństwa do cukru, ksylitol ma niewielki wpływ na jego poziom we krwi. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, co jest bardzo istotne dla diabetyków. Jest także świetnym rozwiązaniem dla osób dbających o linię, ponieważ ma o ponad 40% mniej kalorii od sacharozy.

 

Stosowanie ksylitolu jest polecane także przez dentystów. Okazuje się bowiem, że hamuje on rozwój bakterii w jamie ustnej, ma zdolność remineralizacji szkliwa w początkach próchnicy, przywraca właściwe pH i stymuluje produkcję śliny. Bakteriobójcze i bakteriostatyczne właściwości ksylitolu mają znaczenie także w przypadku drobnoustrojów bytujących w górnych drogach oddechowych, dlatego spożywanie ksylitolu zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji ucha środkowego. Ksylitol, w przeciwieństwie do cukru, daje odczyn zasadowy, w związku z tym stabilizuje równowagę kwasowo-zasadową organizmu, a co za tym idzie - hamuje rozwój bakterii i drożdżaków. Z tego względu cukier brzozowy jest polecany osobom zmagającym się z chorobami bakteryjnymi i grzybicą, które powinny zrezygnować z cukru, gdyż ten tylko "dokarmia" bakterie i sprzyja rozwojowi grzybów.
Cukier brzozowy ma także pozytywny wpływ na naszą skórę. Jest substancją o działaniu nawilżającym i zapobiegającym ucieczce wody z naskórka. Korzystnie wpływa na mikroflorę skóry, której prawidłowy skład jest niezbędny dla poprawnego funkcjonowania naskórkowej bariery ochronnej. Badania pokazują również, że cukier brzozowy pobudza syntezę kolagenu, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia.

 

Poza dobroczynnym wpływem na zdrowie ksylitol nie posiada żadnych znanych własności toksycznych. Potwierdzili to badacze z amerykańskiego Urzędu ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Komitet Ekspertów ds. Dodatków do Żywności Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). W przypadku większości słodzików zastanawiamy się jak bardzo są one szkodliwe, w przypadku cukru brzozowego badania dowodzą, że nie tylko nie jest on toksyczny, ale przynosi rzeczywiste korzyści zdrowotne!

Copyright by Clarena © 2017. All rights reserved.